25. 3. 2024
Autor: admin
zdroj: Recepty NONSTOP
Užijte si chutný recept na ratatouille s bažantem, ideální volba pro milovníky francouzské kuchyně a divoké zvěřiny. Toto unikátní spojení zeleninového ratatouille s křehkým masem bažanta je perfektní volbou pro slavnostní večeři nebo jako speciální víkendový pokrm. Naučte se připravovat toto lahodné jídlo krok za krokem a překvapte své blízké mimořádným gastronomickým zážitkem. Ratatouille s bažantem kombinuje bohaté chutě a textury, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.
Suroviny
- 1 bažant (cca 1,5 kg)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cuketa
- 1 malý lilek
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčat (můžou být i z plechovky)
- 1 malá cibule
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Nejprve připravíme bažanta. Omyjeme ho, osušíme a naporcujeme na menší kusy. Ve velké pekáči nebo hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a kusy bažanta z každé strany opečeme dozlatova. Pak je vyjmeme a odložíme stranou.
- Do stejné pánve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a stroužky česneku a restujeme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu: lilek, cuketu, červenou a žlutou papriku. Restujeme, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme nasekaná rajčata, rozmarýn, tymián a oregano. Osolíme a opepříme podle chuti. Vraťte kusy bažanta zpět do pánve nebo pekáče, promíchejte s ratatouille a pokračujte v pečení v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud bažant není plně uvařený a zelenina měkká.
- Ratatouille s bažantem podávejte horké, ideálně s čerstvým chlebem nebo pečivem a vybraným červeným vínem.