25. 3. 2024
Autor: recepty
zdroj: Recepty NONSTOP
Připravte si tradiční francouzský pokrm s twistem ve vaší domácí kuchyni. coq au vin s rýží kombinuje bohaté chutě pomalu dušeného kuřete ve víně s lahodnou a nadýchanou rýží. Tento recept je ideální volbou pro víkendové hostiny nebo když chcete někoho pohostit něčím speciálním. S našimi tipy a triky to bude hračka. Užijte si dokonalou harmonii chutí ve vašem talíři.
Suroviny
- 1.5 kg kuřecích stehýnek nebo prsou
- 250 g slaniny nakrájené na kostičky
- 500 ml červeného vína
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 250 g žampionů
- 2 mrkve
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 listy bobkového listu
- 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
- masový vývar nebo voda (přibližně 250 ml)
- olivový olej
- sůl a černý pepř
- 300 g rýže
Postup
- Na velké hluboké pánvi na středním ohni osmažte slaninu, dokud není křupavá. Vyjměte ji a odložte stranou.
- Ve stejné pánvi přidejte trochu olivového oleje a na vysokém ohni opečte kuřecí kusy ze všech stran, dokud nebudou zlatohnědé. Opečené kusy vyjměte a odložte stranou.
- Snižte plamen na střední, do pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, orestujte dozlatova. Přidejte nakrájené mrkve a žampiony, promíchejte a nechte zeleninu změknout.
- Vraťte kuřecí maso a slaninu zpět do pánve. Přidejte rajčatový protlak, tymián, bobkové listy, osolte, opepřete, a vše promíchejte.
- Zalijte obsah pánve červeným vínem a dostatečným množstvím vývaru nebo vody, aby bylo maso téměř pokryto. Přivedete k varu, snižte plamen a nechte pomalu dusit pod pokličkou po dobu 1 až 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Během dušení kuřete uvařte rýži podle návodu na obalu.
- Před podáváním odstraňte bobkové listy a tymián, pokud jste použili čerstvé. Coq au vin podávejte společně s vařenou rýží.