25. 3. 2024
Autor: recepty
zdroj: Recepty NONSTOP
Objevte kouzlo tradičního vietnamského hovězího pho přímo ve vaší kuchyni. Naším podrobným receptem si snadno připravíte aromatickou a vyváženou polévku, která zahřeje tělo i duši. Ponořte se do světa exotických chutí s bohatým vývarem, čerstvými bylinkami a křehkým hovězím masem. Vietnamské hovězí pho je dokonalou volbou pro každého milovníka asijské kuchyně. Připravte si tento lahodný pokrm a přesvědčte se, že kvalitní a chutná večeře nemusí být složitá.
Suroviny
- 1 kg hovězího kostí (nejlépe mix hovězích kostí a kolene)
- 1 velká cibule, neloupaná a přepůlená
- 1 kus zázvoru o velikosti palce, neloupaný a přepůlený
- 3 l hovězího vývaru nebo vody
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 hřebíčky
- 1 skořicová tyčinka
- 1 celý kardamom (volitelně)
- 2–3 lžíce rybí omáčky (nebo podle chuti)
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- 1 lžička cukru (nebo podle chuti)
- 400g tenkých rýžových nudlí (pho nudle)
- 500g tenké plátky syrového hovězího masa (roštenka, svíčková nebo podobně jemné řezy)
- Čerstvé bylinky: koriandr, bazalka, jarní cibulka, mungo klíčky
- Lime (na podávání)
- Hojisinová omáčka (volitelně)
- Sriracha nebo jiná chilli omáčka (volitelně)
Postup
- Vložte hovězí kosti do velkého hrnce, přidejte vodu tak, abyste je celé pokryli. Přiveďte k varu.
- Jakmile voda začne vřít, odstraňte pěnu a nečistoty z povrchu vody sběračkou nebo lžící.
- Přidejte do hrnce cibuli a zázvor. Vařte na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny. Tímto vytvoříte základ vašeho vývaru.
- V malé pánvi na sucho opečte hvězdičky badyánu, skořici, hřebíčky a kardamom, dokud nezačnou vonět. Pak je přidejte do hrnce.
- Přidejte rybí omáčku, sůl a cukr. Vařte na mírném ohni dalších 30 minut. Chuť vývaru můžete upravovat podle svého gusta přidáním soli, cukru nebo rybí omáčky.
- Cedníkem přeceďte vývar, abyste odstranili pevné části, a vývar vraťte zpět do hrnce. Udržujte ho teplý na mírném ohni.
- Rýžové nudle uvařte podle návodu na balení, propláchněte je studenou vodou a odložte stranou.
- Na talíře rozdělte uvařené nudle, na nudle dejte tenké plátky syrového hovězího masa. Hovězí maso se vaří přímo ve vašem talíři horkým vývarem, který přilijete přes maso a nudle.
- Vývar znovu zahřejte téměř k bodu varu a okamžitě ho nalijte do misek přes hovězí maso a nudle. Hovězí maso by mělo rychle zesvětlat a uvařit se z tepla vývaru.
- Podávejte s čerstvými bylinkami, lime, hoisinovou omáčkou, a Srirachou podle chuti.