25. 3. 2024
Autor: admin
Korejské kimchi z kvašeného zelí
zdroj: Recepty NONSTOP

Udělejte si‍ vlastní⁢ korejské​ kimchi z kvašeného⁣ zelí s⁣ naším jednoduchým receptem. Tato tradiční korejská pochoutka​ přináší bohatou chuť a zdravotní přínosy do vaší kuchyně. ‌Ideální jako příloha nebo pestrý doplněk k pokrmům.

Suroviny

  • 1 ‍velká hlávka čínského zelí (Napa zelí)
  • 1/4 šálku hrubé mořské soli
  • Voda
  • 1 ⁢lžička drceného česneku
  • 1 lžička⁢ nastrouhaného⁣ zázvoru
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce ⁢rybí omáčky ⁢nebo sojové omáčky⁤ pro vegetariánskou variantu
  • 2 lžíce korejské chilli pasty (gochujang) nebo ⁤1 ‌lžíce chilli vloček
  • 1⁢ šálku nakrájené​ jarní cibulky
  • 1/2 šálku nasekané⁤ korejské ředkve (daikon), volitelně

Postup

  1. Čínské zelí⁤ rozkrojte na čtvrtiny a​ každou⁤ čtvrt odřízněte ztuženou část (kmínek). Dále zelí nakrájejte na 5cm široké kousky.
  2. Zelí vložte do velké⁤ mísy a⁢ rovnoměrně posypejte ⁢solí. Masírujte zelí ​rukama, ​dokud ‌nezačne mírně měknout. Přidejte ‌dostatek vody na pokrytí zelí, přikryjte talířem,⁣ který tlačí zelí pod vodu a‍ nechte odpočívat asi 1 až 2 hodiny.
  3. Opláchněte zelí v studené vodě, aby se odstranil přebytek ‌soli, a nechte jej‍ dobře okapat. Mezitím si připravte pastu na kimchi.
  4. Pro​ pastu ‍smíchejte drcený česnek, nastrouhaný⁣ zázvor, cukr, rybí omáčku (nebo sojovou pro vegetariánskou variantu), chilli⁢ pastu (nebo vločky), jarní cibulku ​a ředkvičku v misce, dokud se vše nezkombinuje do homogenní ​směsi.
  5. Toto kořenící ⁤pastu⁢ pak promíchejte s ⁢odstátým a​ odkapaným ‌zelím.​ Ujistěte ‍se, že je zelí rovnoměrně ⁤pokryté​ pastou. Používejte rukavice, aby se ⁤vám ruce neobarvily a nebyly podrážděny⁣ od chilli.
  6. Přesuňte zelí do ⁤čisté, ‍dostatečně velké skleněné nebo keramické nádoby. Stlačte zelí do ‍nádoby, aby bylo celé ​ponořené⁢ v tekutině a ⁢pokud možno‌ bez vzduchových ‍bublin.
  7. Nádobu⁣ s kimchi⁣ přikryjte a nechte ji ‌na⁢ pokojové teplotě kvasit 1⁤ až 5 dní. Každý den kimchi zkontrolujte a pokud je třeba, uvolněte‍ shromážděné plyny otevřením nádoby.
  8. Po zavaření přemístěte kimchi do chladničky. Chladné prostředí zpomalí kvašení. Kimchi můžete začít konzumovat ‍ihned po zavaření, ⁢ale chutě se budou rozvíjet ⁤a prohlubovat​ s ​delším stáním.

Přidejte si NONSTOP recepty na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si NONSTOP recepty na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *