25. 3. 2024
Autor: admin
zdroj: Recepty NONSTOP
Udělejte si vlastní korejské kimchi z kvašeného zelí s naším jednoduchým receptem. Tato tradiční korejská pochoutka přináší bohatou chuť a zdravotní přínosy do vaší kuchyně. Ideální jako příloha nebo pestrý doplněk k pokrmům.
Suroviny
- 1 velká hlávka čínského zelí (Napa zelí)
- 1/4 šálku hrubé mořské soli
- Voda
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky pro vegetariánskou variantu
- 2 lžíce korejské chilli pasty (gochujang) nebo 1 lžíce chilli vloček
- 1 šálku nakrájené jarní cibulky
- 1/2 šálku nasekané korejské ředkve (daikon), volitelně
Postup
- Čínské zelí rozkrojte na čtvrtiny a každou čtvrt odřízněte ztuženou část (kmínek). Dále zelí nakrájejte na 5cm široké kousky.
- Zelí vložte do velké mísy a rovnoměrně posypejte solí. Masírujte zelí rukama, dokud nezačne mírně měknout. Přidejte dostatek vody na pokrytí zelí, přikryjte talířem, který tlačí zelí pod vodu a nechte odpočívat asi 1 až 2 hodiny.
- Opláchněte zelí v studené vodě, aby se odstranil přebytek soli, a nechte jej dobře okapat. Mezitím si připravte pastu na kimchi.
- Pro pastu smíchejte drcený česnek, nastrouhaný zázvor, cukr, rybí omáčku (nebo sojovou pro vegetariánskou variantu), chilli pastu (nebo vločky), jarní cibulku a ředkvičku v misce, dokud se vše nezkombinuje do homogenní směsi.
- Toto kořenící pastu pak promíchejte s odstátým a odkapaným zelím. Ujistěte se, že je zelí rovnoměrně pokryté pastou. Používejte rukavice, aby se vám ruce neobarvily a nebyly podrážděny od chilli.
- Přesuňte zelí do čisté, dostatečně velké skleněné nebo keramické nádoby. Stlačte zelí do nádoby, aby bylo celé ponořené v tekutině a pokud možno bez vzduchových bublin.
- Nádobu s kimchi přikryjte a nechte ji na pokojové teplotě kvasit 1 až 5 dní. Každý den kimchi zkontrolujte a pokud je třeba, uvolněte shromážděné plyny otevřením nádoby.
- Po zavaření přemístěte kimchi do chladničky. Chladné prostředí zpomalí kvašení. Kimchi můžete začít konzumovat ihned po zavaření, ale chutě se budou rozvíjet a prohlubovat s delším stáním.