25. 3. 2024
Autor: admin
zdroj: Recepty NONSTOP
Užijte si brazilskou kuchyni s naším receptem na moqueca z ryb a krevet, tradiční pokrm, který oslní vaše chuťové pohárky. Tento lehký a aromatický pokrm je ideální volbou pro každého milovníka mořských plodů. Ochutnejte spojení čerstvých ryb a krevet v bohaté a pikantní rajčatové omáčce, ochucené kokosovým mlékem a exotickými kořením. Náš krok za krokem průvodce vás povede přípravou tohoto lahodného jídla, které přenese váš stůl na slunné pobřeží Brazílie. Ideální volba pro rodinné obědy či večeře, kdy chcete nabídnout něco neobvyklého a přesto snadno připravitelného.
Suroviny
- 500 g filetů bílé ryby (např. tilapie, treska)
- 300 g krevet, oloupaných a vyčištěných
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 zralá rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce oleje
- 1 malý svazek koriandru, nasekaný
- 1 lžička papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Několik kapek pálivé omáčky (dle chuti)
Postup
- Filety ryb a krevety vložte do misky, přidejte limetkovou šťávu, sůl a nechte marinovat po dobu 20 minut.
- Na velké pánvi nebo ve vhodném hrnci rozehřejte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, papriky a rajčata, osmažte do změknutí.
- Přilijte kokosové mléko, přidejte papriku a koriandr (nechte si trochu na ozdobení) a promíchejte. Nechte asi 5 minut povařit na mírném ohni.
- Vložte marinované ryby a krevety do omáčky a vařte 5 až 10 minut, dokud ryba není uvařená a krevety nezmění barvu na růžovou.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a pálivou omáčkou.
- Moquecu podávejte teplou, posypanou zbylým koriandrem. Nejlépe chutná s rýží nebo světlým pečivem.