25. 3. 2024
Autor: recepty
zdroj: Recepty NONSTOP
Uvařte si chutný egyptský kuzu tažín s datlemi podle našeho krok za krokem návodu! Tato tradiční egyptská specialita kombinuje lahodnou jehněčí kůži s medovou sladkostí datlí, vytvářející tak dokonalý mix chutí. Naše receptura je snadno pochopitelná a přináší na váš stůl kus exotiky s bohatými aroma. Ideální volba pro zvláštní příležitosti, nebo jen pro oživení vašeho jídelníčku. Už žádné nudné večeře – s naším receptem na egyptský kuzu tažín s datlemi okouzlíte každého milovníka dobrého jídla!
Suroviny
- 1 kg kuzu (jehněčí maso), nakrájené na kousky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 800g konzervovaných rajčat v kostičkách
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500ml vysoce kvalitního jehněčího vývaru
- 200g datlí, bez pecek a nakrájených na kousky
- Svazek čerstvého koriandru, hrubě nasekaný (na ozdobu)
- Lžíce sezamových semínek (volitelné, na ozdobu)
Postup
- Ve velkém hrnci nebo tažínu zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, a smažte dozlatova.
- Přidejte kousky masa a opékejte je ze všech stran, dokud nezrůžoví. Poté přidejte zázvor, skořici, kmín, koriandr, sůl a pepř.
- Přidejte rajčata v kostičkách, rajčatový protlak a jehněčí vývar. Promíchejte, přikryjte a nechte vařit na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se trochu nezredukuje.
- Přidejte datle do tažínu a promíchejte. Pokud je omáčka příliš řídká, nechte ji chvíli vařit odhalenou, aby se zredukovala na požadovanou konzistenci.
- Před podáváním posypte nasekaným čerstvým koriandrem a volitelně sezamovými semínky.
- Podávejte teplé s kuskusem nebo chlebem.